Zašto bi planinarenje trebalo uvesti kao predmet u osnovnim školama (ili bar kao redovnu porodičnu aktivnost u vaspitanju dece)

Osvrnite se oko sebe. Na ulici, u javnom prevozu. Za šalterskim redovima, trpezarijskim stolovima. U restoranima i parkovima. U školskim klupama. Pa čak i na najintimnijim mestima, kao što su toalet ili postelja. Šta vidite? Tako je: ekran vašeg androida, tableta, ili laptopa. A sad ugasite ekran, pronađite svoj odraz u istom i pokušajte da se vratite u detinjstvo, kada ste prijatelje sticali u parkovima i školama.

Setite se neopisive tuge kada su nas glasovi majki, čim se upale prve svetiljke na ulici, dozivale da pođemo kućama. Hej, kako su duge te noći bile! Ko će dočekati sledeći dan, kad bismo se opet okupljali u zelenom dvorištu u suterenu zgrade. Indijanci, kauboji, takmičenje u preskakanju lastiža, razgovori. Drugarstvo i drugarske „svađe“. Bili smo deca, nismo imali „pametne“ telefone i fejsbuk profile, i bili smo srećni.

kidsplaying

U godinama koje su došle, vrtlog modernog doba usisao je sve ono što je do tada važilo za normalnu i poželjnu pojavu u društvu; izbio iz dečijih ruku praćke, lastiž, loptu, ugurao im androide u ruke i ubedio da će se tamo još bolje „igrati“. Igre su se pretvorile u digitalno nasilje i neodgovorno ponašanje. Deca su često sebična, razmažena i drugare biraju prema tome kakvu odeću nose i koji model telefona poseduju. A društvo i druženje izgubili su svoju izvornu vrednost i značenje. Među stotinama i hiljadama „prijatelja“ na mreži, nikad nismo bili usamljeniji.

Ali, za našu decu još uvek nije kasno. Okrenite ih prirodi i planinama.

Na planinama su svi jednaki.

Ovde nema mesta statusnim simbolima. Nakon boravka u prirodi, prijateljstva se više neće meriti po tome ko kakav telefon ima ili po tome jesu li patike iznošene ili nove. Već po tome ko je pružio ruku kada je trebalo preći preko stene, i po tome koliko je osmeha i istovetnog osećaja sreće izazvao isti razlog – recimo, pogled sa vrha.

izvor: https://www.facebook.com/Goryzdzieckiem/

izvor: https://www.facebook.com/Goryzdzieckiem/

Drugarske „veze“ postaće neraskidive.

Setite se osećaja privrženosti kada nam je prvi put u školskom dvorištu prišao drug i ponudio pola užine. A sada udvostručite taj osećaj kod dece, kada, na putu kroz planinu dele hranu, vodu, prolaze kroz isti napor i zajedno dolaze do cilja – vrha planine. Umesto fudbalskog igrališta u gradu, gde, ponekad, može doći i do svađe, ovde su svi „pobedili“ igrajući u istom timu.

Ovo su Klinci Planinci, koji od 2009. godine planinare i postoje kao podmladak PK Radnicki Beograd. Do sada su izveli oko 50 akcija!

Ovo su Klinci Planinci, koji od 2009. godine planinare i postoje kao podmladak PK Radnicki Beograd. Do sada su izveli oko 50 akcija!

Deca će naučiti da se suočavaju sa preprekama u životu

Kada, sa rancem na leđima, na minusu, po snegu, ledu i kiši, oni slome svoje psihičke barijere da bi uspešno savladali fizičke prepreke, isti „šablon“ će primenjivati sutra u životu! Vremenom, kako budu odrastali i, srazmerno, planinarski izazovi budu postajali veći i teži, tako će se i oni odvažnije hvatati u koštac sa izazovima u životu. Jednačina je prosta: ako su uspeli doći do vrha u ekstremnim uslovima, uspeće i u svojim ciljevima dole, u podnožju.

Izvor: https://www.facebook.com/Goryzdzieckiem/

Izvor: https://www.facebook.com/Goryzdzieckiem/

Postaće odgovorniji

Planinarenje zahteva disciplinu, kako tela, tako i uma. Umesto da vikendom spavaju do podneva, a zatim se iz ležećeg, premeste u sedeći položaj za računarom ili konzolom, oni će naučiti da ustaju rano, a prethodno sami spakuju svoj planinarski ranac i legnu na vreme. Poštovaće i tuđe vreme i zajednički dogovor.

Izvor: https://www.facebook.com/Goryzdzieckiem/

Izvor: https://www.facebook.com/Goryzdzieckiem/

Postaće zdraviji

Planinarenje je ubedljivo najzdravija fizička aktivnost, a činjenica da se odvija u prirodi, na najlepšim mestima koja možemo da zamislimo, još više daje na značaju istog. Pogledajte našu decu danas. Evo, uostalom, malo tužne statistike: u Srbiji je 13,2% dece umereno gojazno, a 7,5 % dece gojazno. Ovi klinci su potencijalni pacijenti na kardiologiji i endokrinologiji, zbog velikih rizika od dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Institut za javno zdravlje “Batut” je sproveo istraživanje koje je pokazalo da se po broju mališana sa viškom kilograma uklapamo u svetski trend – epidemije gojaznosti. Planinarenje će učiniti da vaše dete istroši od 350 do 800 kCal po satu, u zavisnosti od njegove težine I tempa kojim se kreće. A prosečna planinarska tura ne traje manje od 5-6 sati. Izračunajte sami.

4

Ovo su Klinci planinci, koji od 2009. godine planinare i postoje kao podmladak PK Radnicki Beograd. Do sada suizveli oko 50 akcija!

Smanjiće se nasilje u školama

Možda “hrabra” tvrdnja, ali verujem, tačna. Planinarenje je aktivnost koja u određenoj meri eliminiše potrebu da budemo moćniji u odnosu na drugoga I da ga savladamo. Ako se uopšte može odrediti cilj planinarenja – to čak nije, nužno, ni stići na vrh planine, već uživati u predelima koji nas okružuju, tako što usput savladavamo prirodne prepreke, ali I sopstvene slabosti. Kada deca zajedno rade na savladavanju sopstvenih slabosti, ujedno će jačati I drugarstvo.

6

Naučiće da donose prave odluke u pravom trenutku

 Vratimo se na pretpostavku da cilj planinarenja nije uvek stići na vrh planine. Planina ima poslednju reč, I njeni se zakoni moraju poštovati. Nekada će loši vremenski uslovi odvratiti ekipu malih planinara u svojoj nameri da dođu na vrh, a oni će naučiti da to nije poraz, već naprotiv – sposobnost da se donese ispravna odluka koja neće ugroziti njihovo zdravlje, a kada budu stasali I za neke “ozbiljnije” uspone, I život.

8

Postaće sistematični I istrajniji u kućnim I školskim obavezama

 Zar nije tako? Uz svog iskusnog vodiča, vremenom će se I sami izveštiti oko organizovanja akcija i prethodne pripreme. Kako sam odlazak na planinu zahteva raspitivanje o terenu koji nameravamo da posetimo, planiranje alternativnih ruta, načina hidratacije ukoliko nema izvora pijaće vode, pakovanje opreme koje ponekad predstavlja umetnost  I mnogo drugih stvari; kada bude došao red da se uradi domaći ili pospreme igračke, uradiće to sa disciplinom koju su stekli zahvaljujući planinarenju.

12

Postaće snalažljiviji

Naučiće da pale vatru, pročišćavaju vodu sa izvora sumnjivog kvaliteta, naučiće da se orijentišu u prirodi. Treba li govoriti o njihovoj svesti o očuvanju planina I celokupne životne sredine, koja će se podići na viši nivo? Učiće o prirodi I od prirode.

I što je najvažnije…

Postaće bolji ljudi.

10

Kada se nađemo u prirodi, u ovom slučaju – na planini koja ima zadnju reč, tek tada shvatimo koliko smo mali. Kad se čovek vrati prirodi, on se rukuje sam sa sobom. Osećanje duhovnog zadovoljstva koje prevazilazi potrebu za materijalnim, promeniće vašu decu iz korena. Dole, u gradu, viđala sam “važne” ljude u foteljama, čiji je ego veći od samih planina. No, izgleda da ego ne opstaje na visinama preko 500 mnv. Direktor u fotelji ili radnik na kiosku – na planinama smo svi isti I radost zbog ponovnog susreta na tim divnim mestima je obostrana I iskrena.

Klinci Planinci, podmladak PK Radnički Beograd

Klinci Planinci, podmladak PK Radnički Beograd

I za kraj, jedan od mojih omiljenih citata iz Ničeovog dela “Tako je govorio Zaratustra”:

„O, nebo nada mnom! O, čisto, duboko nebo! Ti ponoru svetlosti! Gledajuć’ u te, drhtim božanskim željama. Da se bacim u tvoje visine – to je moja dubina! Da se sakrijem u tvojoj čistoti – to je moja nevinost! I kad lutam sam, za čim moja duša gladuje noću i na stazama nesigurnim? I kad se uspinjem na planine, koga uvek tražim na planinama, ako ne tebe? I svo lutanje moje i planinarenje, sve je to samo neophodnost i nezgrapno sredstvo: sva moja volja želi jedino da leti, da leti u tebe!“

7

20 thoughts on “Zašto bi planinarenje trebalo uvesti kao predmet u osnovnim školama (ili bar kao redovnu porodičnu aktivnost u vaspitanju dece)

 1. Netreba nista obavezivati sam im treba omoguciti paznju da udahnu tu blagodet u tome istrajati

 2. Vitomir

  Oduševljen sam člankom i u potpunosti podržavam ideju . Planinarenje u osnovne škole. Mi imamo sekciju „Mladi planinari“ u OŠ“Miloš Crnjanski“ u Subotici. Na pešačenjima Subotičkom peščarom uvek nas vode vodiči PK“Spartak“ iz Subotice. Interesuje me da li su vaši „Klinci Planinci“ osnovci ili mlađi? To ovako izgleda kod nas 🙂 Pogledajte klikom na link.

  https://youtu.be/M76_VgrmrrQ

  • Jelena

   Dragi Vitomire, drago mi je što Vi i Vaši mali planinari i „žive“ ovu ideju na jedan način – nije u školama ali kroz planinarsku sekciju za decu, što je itekako adekvatna zamena i mislim da je poželjna u svim planinarskim društvima. Klinci planinci su moji mali idoli, inače su podmladak PK Radnički iz Beograda, pa ne bih znala da odgovorim na Vaše pitanje, ali s obzirom da ću uskoro napisati tekst o njima, eto ubrzo odgovora. 🙂 A PK“ Spartak“ iz Subotice je, po meni, jedan od klubova na koji bi mnogi klubovi u našoj zemlji trebalo da se ugledaju.

   • Vitomir

    Draga Jelena!
    Hvala na pohvalama. Iz Vašeg teksta koji ste obećali verovatno ćemo saznati nešto više o vašim akcijama za „Klince Planince“. Ko zna možda se udružimo na jednoj. Vi ste bliži pravim planinama. U međuvremenu pogledajte još jedan naš film sa Fruške gore.https://youtu.be/7cbSbM6uImg?list=PLaeFKKRCqri1ljEfVZN7PTONm8ZEajtCH

 3. […] Jelena’s world: Zašto bi planinarenje trebalo uvesti kao predmet u osnovnim školama (ili bar… (13.11.2015) […]

 4. Nenad

  vELIKI HEROJ BI BIO ONAJ KOJI BI OVAJ TEKST PRETOCIO U DELO.DIVNO.TESKO OSTVARIVO.MNOGO MI JE ZAO STO MOJA TRI DETETA NISANM VODIO VISE NA PLANINE I OVAKO IH VASPITAVAO.A DA SAM OSTAVIO NEKU ZELJU ZA MOBILNIM DA CEKA….

 5. […] Jelena’s world: Zašto bi planinarenje trebalo uvesti kao predmet u osnovnim školama (ili bar kao… (13.11.2015) […]

 6. Branka Simic

  Draga Jelena, hvala na divnom tekstu! Sa jedne strane sam odusevljena, a sa druge vam pomalo zavidim jer je ovo upravo tekst kakav sam zelela godinama da napisem, ali nikad nije bilo vremena…Svoju decu vodimo od kad su imali 18 meseci na planinarenje i za sada (15 i 12 godina) smo obisli: Taru, kao nasu ljubav iz detinjstva, Rajac, Divcibare, Frusku goru, Goliju, Staru planinu, Homoljske planine, Durmitor, kao mesto gde nam zivi dusa, Suvu planinu, Pirin, Rilu, a ove godine smo osvojili Triglav, koji nije nas najvisi vrh, ali jeste najnaporniji do sada i dugo nam je bio zelja, ali smo postovali planinu i nismo otisli dok mi nismo bili spremni i uslovi nisu bili odgovarajuci. Suprug i ja smo u planine poceli da idemo bez planinarskog drustva, posto smo smatrali da se nasa, tada mala, deca ne bi mogla uklopiti u grupu, ali smo, s druge strane, zajedno sa njima rasli u planinama, sticali iskustvo i kondiciju, pratili njihov tempo i pazili da postavljamo zadatke koji su dostizni. Nije uvek bilo lako, odgovornost koju kao roditelji i odrasi nosimo je ogromna, ali dobitak za nase porodicne odnose i njihovo zdravo odrastanje – nemerljiv! Svesni smo bili da smo u velikoj meri izuzetak u Srbiji, ali nas je hrabrilo sto deca u Skandinaviji, a i nama mnogo blizoj Bugarskoj i Sloveniji, od malih nogu provode detinjstvo u planinama, tako da – kad mogu oni – sto bi nasa deca bila manje sposobna! Ostaje mi velika nada da ce nasa deca jednom voditi svoju decu, a bila bih najsrecnija ako bih mogla da pomognem da ohrabrimo jos ljudi da pronadju put u planine…

  • Jelena

   Draga Branka, znajte da ste Vi i Vaš suprug meni uzor, iako se (još uvek) ne poznajemo, jer je i meni cilj i velika želja da nastavim sa planinarenjem i kad budem imala svoju decu, prvo sa njima na leđima, a onda za ruku. Jačanje međusobnih odnosa i njihovo zdravo odrastanje, kao što ste napisali, biće tek jedan u moru benefita. U Skandinaviji, recimo, postoje tzv. „šumska“ obdaništa, gde deca provode po ceo dan u divljini! Vaspitači ih uče da se snalaze u prirodi, pale vatru, čuvaju životnu sredinu. Govorimo o predškolskoj deci. A tu su i nama mnogo bliže Bugarska i Slovenija, gde je boravak u planinama praktično tekovina njihovog društva. Šta treba da se uradi da to zaživi i u Srbiji? Ne znam. Ponekad i ne želim da znam. Ali isto kao i vi želim da ohrabrim ljude da pronađu svoj put u planinama, makar to bilo i na ovaj način, kroz ovakav tekst. 🙂

 7. Predivan tekst i u potpunosti se slažem mada svako treba krenuti od sebe pa povesti svoju decu u planine :), mi to jesto 🙂

 8. Jelena, zaista lijep tekst koji na mnogo načina zadire duboko, i još dublje, u problem modernog društva i odgoja.

 9. Dragi svi,
  Evo kako izgleda malo Srbija iz planinarskog ugla (ima tu i nekih turistickih, ne planinarskih tura) ali vredi pogledati:
  Fotografije: https://picasaweb.google.com/dusko.opacic
  Foto-reportaze: http://duskoopacic.blogspot.com/
  Pozdrav svima.
  Dusko Opacic

 10. […] Izvor: http://lungful.net/2015/11/13/zasto-bi-planinarenje-trebalo-uvesti-kao-predmet-u-osnovnim-skolama-il… […]

  • Yeah that’s what I’m talking about ba–cynibe work!

 11. planinar

  Planinarenje treba uvesti u osnovne ili srednje škole svakako!
  Neke od konstatacija nijesu tačne, npr da će napraviti bolje ljude, da u planinama ego nestaje, naprotiv, etc…

  Katastrofalna greška u naslovu: ne kaže se uvesti u O. školama nego u O. škole!!!
  pozdrav

 12. Jelena

  Poštovani,

  ne bih se složila da je greška, a posebno ne katastrofalna, što se tiče naslova teksta. Akcenat je na reči „predmet“, stoga je pravilno reći „..kao predmet u osnovnim školama, a ne „predmet u osnovne škole“. U suprotnom, bez reči „predmet“, naslov bi svakako glasio: „Zašto bi planinarenje trebalo uvesti u Osnovne škole“ a naravno, ne „u Osnovnim školama“.
  Pozdrav.

 13. […] internetu mesecima kruži jedan članak kako bi planinarenje kao predmet trebalo uvesti u škole pročitajte ovde. Mali Subotičani skoro svakog vikenda istražuju prirodu, posećujući planine i sela. Gde […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>