Planinarski uspon na Tupižnicu „In honor of my donor“

Prošlo je godinu dana otkako sam prvi put odgledala film Farther than the eye can see (Link za gledanje filma: http://www.snagfilms.com/films/title/farther_than_the_eye_can_see).

Tada sam, svodeći svoje utiske za Dah planine, napisala:

Dok u komforu svog doma gledate ovaj dokumentarni film baziran na istinitoj priči, pljuštaće šamarčine. Virtuelne šamarčine na svako vaše “ne mogu” koje ste do sada izgovorili.“ 

Erik Vihenmajer, junak iz filma, je slep popeo Mont Everest. Naterao me je da se zapitam: kako bi izgledao jedan uspon na planinu sa povezom preko očiju? Jer, vizuelni doživljaj je ono najupečatljivije kod planinarenja, zar ne?

Planina Rila u Bugarskoj, jul 2015.

Planina Rila u Bugarskoj, jul 2015.

Sandra Živković iz Knjaževca, dvadesettrogodišnja devojka kojoj je planinarenje takođe u krvi, za mene je junak, poput Erika Vihenmajera. Sa njenim vidom je sve u redu, međutim, njoj je život priredio drugi scenario. On se zove: cistična fibroza.

U potrazi za više informacija o ovoj bolesti, vratila sam se u mislima u drugu godinu srednje škole, kada sam učila o X i Y hromozomima i pitala se kako nešto tako sitno, čega nismo ni svesni, može da upropasti nečiji život ili ga izmeni iz korena, počev od neuroloških oboljenja, do poremećaja organa za varenje, genetskih mutacija i tako dalje. Uprošćeno – postoji taj hromozom 7, i kada se na njemu desi tačkasta mutacija, nastaje cistična fibroza. A šta ona radi “žrtvi”? Stvara promene na plućima i pankreasu gde se stvara gusti, mukozni sekret koji može dovesti do zapušenja bronhiola i pankreasnih kanala, što dovodi do čestih zapaljenja i insuficijencije ova dva organa.

Naša Sandra nije ostala žrtva ove podmukle bolesti. Ona već dve godine diše punim plućima, zahvaljujući svom donoru. Njena pobeda dobija na važnosti i otvara brojna poglavlja, prvenstveno zbog činjenice da u Srbiji još nema ni dovoljno potpisnika donorske kartice, a ne radi se ni dovoljno transplantacija. Utoliko još više razumem Sandrinu zahvalnost njenom donoru. Ta zahvalnost će ostati večna kao ljubav prema planinama, i veća je od samih planina.

A kako bi se neko ko nosi planine u srcu i ponovo može da uživa u njima punim plućima, zahvalio nekome ko je pluća “poklonio?” Svakako, kako i dolikuje: planinarskim usponom u čast donora.

Sandra Živković će, uz pomoć novoosnovanog udruženja Buk, i u saradnji sa planinarskim društvom Babin Zub iz Knjaževca, Planinarskim savezom Timočkog regiona, Udruženjem za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije, Mladi za turizam i Turističkom organizacijom Opštine Knjaževac, organizovati planinarski uspon „IN HONOR OF MY DONOR“, na Tupižnicu, planinu između Knjaževca i Boljevca. Sandra je izabrala Tupižnicu i Bučje, selo iz kog kreće uspon, jer joj je otac rođen tamo, a tim više osećam toplinu oko srca, jer se u susednom selu, u podnožju iste planine, rodio i moj otac.

Sandra se na isti način zahvalila svom donoru i prošle godine, ali u prisustvu najbližih i poznanika. Sećam se toga. Sasvim slučajno sam naišla na slike i njenu priču, i istog momenta poželela da je upoznam. Ove godine, 12. septembra, ta želja će mi se ispuniti. Pozvana su sva planinarska društva iz Srbije, a usponu mogu da prisustvuju i oni koji nisu planinari. Ove godine uspon će podržati i Ministarstvo zdravlja i RTS.

In-Honor-of-My-Donor

Sećam se kako sam u pojedinim momentima, u III kolu Treking lige Srbije, održanom upravo na Tupižnici, na stazi dugoj 33 km, trčeći povremeno gubila dah iz ovih mojih zdravih pluća. Ali, i u najbolnijim mometima, ja te trenutke ne bih menjala ni za šta na svetu, jer bez planina – ma kakvo iskustvo nosila sa njih – moj život bi bio pustinja. Pitam se, kako bih onda podnela da jednog dana, daleko bilo, moja pluća ne mogu da me služe i oduzmu mi sreću i slobodu kakve samo na planini osećam? Ne želim da ikada saznam odgovor na to pitanje. Uprkos tome, i ja osećam potrebu da se zahvalim Sandrinom donoru kako je to ona zamislila: kroz 14 km dugu šetnju do vrha Tupižnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>