Umesto dobrodošlice

„Dobrodošli!“ – kaže svaki dobar domaćin kad dočekuje goste u svoj dom, pre nego što ih posluži kafom, sokom, ili lubenicom u ovim vrelim letnjim danima.

Pošto vas ne mogu poslužiti takvim, za fizička čula slasnim zalogajima, na ovom mestu ću svakog gosta, bilo da se trajno zadrži, ili je tek u prolazu, služiti „zalogajima“ za dušu.

A kad smo kod duše, jednom već rekoh da svi mi koji čuvamo posebno mesto u srcu za planine – nebitno da li je nečiji najveći ispenjani vrh 2000 ili 6000 mnv, i da li neko u planinu ide da bere cveće i pečurke ili vertikalno osvaja njen vrh pod punom penjačkom opremom u najsurovijim uslovima – imamo nešto zajedničko: naša sopstvena tela su nam tesna.

Jedan moj prijatelj je to tako lepo opisao, rekavši da mu je tužan svaki odlazak na vrh planine. A posebno silazak s vrha, jer naše telo nema kuda dalje, a duša bi tako htela.

E, zato ta duša očajava, mašta i piše o planinama, dok im se opet ne vrati.

Neka ovo bude moj lični kutak gde ću bar dušom biti na planini.

Moji koraci ne hrle isključivo ka vrhu planine, niti je to jedini cilj. Želim da upoznam sve na putu do vrhova: staze i bogaze, potoke i reke, sela koja još uvek „žive“ i ona kojih više nema, ljude sa planine i ljihove priče.

A kada poželim da na svom putu odmorim noge i pogled, nema ništa lepše od ovakvog mesta:

Rila

Rila

Ili, ovakvog:

stol

Borski Stol

Još jednom, dobrodošli u moj „svet“ inspirisan planinom, ali i nekolicinom drugih stvari čiju lepotu nećemo naći ispred ogledala. Dobrodošli u oazu zdravlja, upornosti i u riznicu staza ka vidicima sa kojih se podsećamo zašto ovaj svet ipak nije toliko loše mesto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>